Михаил Ненов

Михаил Ненов

Занимавам се с бойни изкуства от 15-годишен. Те породиха и интереса ми към източната медицина. Още като ученик започнах да се обучавам и да практикувам юмейхо терапия и акупресура. Тогава разбрах, че за да помагаш на хората трябва да имаш голям арсенал от познания и възможности, за да интерпретираш правилно както източната медицина, така и западната, позната на всички и наричана „традиционна” медицина. Само така можеш да предложиш на пациентите максимално добри терапии и възстановяване. Именно поради тази причина, през 1996 година кандидатствах „Кинезитерапия” в Националната спортна академия (НСА). Тази специалност напълно отговаряше на тогавашните ми желания и разбирания за развитие и професионално усъвършенстване. По време на следването си имах възможността да се срещна и да се уча от хора, за които кинезитерапията не е просто професия, а призвание . Една от тях е проф. Гачева, която е основоположник на физиотерапията в България и първата българка, завършила мануална терапия във Франция в института Левит.

След като завърших кинезитерапия с отличие, доц. Сливков, който тогава завеждаше катедрата по „Кинезитерапия“ в Института по ортопедия и травматология в Горна Баня, ме прие за лична специализация в неговия кабинет. Доц. Сливков е специалистът, който аз считам за основоположник на модерната кинезитерапия в България.

Образованието по кинезитерапия у нас, по това време, даваше възможност да се запознаем с най-новите практики и да работим с най-добрите клиницисти още докато се обучавахме.

Впоследствие, заминах за Дания, където специализирах „Рехабилитация при спортни травми” в едно от най-престижните училища към ISCA (International sport and culture association), където спечелих стипендия заради високи постижения в обучението си по кинезитерапия и в спорта.

Там, наред с обучението като терапевт, успях да завърша първите нива за инструктор по бадминтон, което, от своя страна, ми даде възможност да заиграя скуош и да го преподавам по-късно.

През това време не съм спирал да приемам и лекувам пациенти с различни проблеми в областта на неврология, ортопедия и травматология, съдови заболявания, спортни травми.

Специалист съм по мануален лимфен дренаж, което е в основата на лечението на лимфните заболявания. Автор съм на труд за „Приложението на лимфния дренаж и кинезитерапията при смесена венозно-лимфна инсуфициенция”.

След като се прибрах в България основах един от първите скуош центрове , където работих като кинезитерапевт, скуош и фитнес инструктор.

Желанието ми да се усъвършенствам в професията е в основата на това да премина редица курсове и специализации в България и чужбина, сред които фасциалните техники , кинезиотейп, мануална терапия, ПНМУ и др.

Повече от десет години се занимавах професионално и с възстановяването на нашата най-добра бадминтонистка - Петя Неделчева, което ми даде възможност да усъвършенствам средства и методики, с които работя, тъй като високото спортно майсторство има много големи изисквания за бързо възстановяване. Това играе изключително голяма роля в професионалното ми развитие като терапевт.

Спортуването и телесното възпитание (обърнете внимание – не физическото, а телесното) са изключително важни за развитието на нашата специалност. Знанието за възможностите и движенията на тялото ни е абсолютно свързано с думата „кинезитерапия”, чието значение е „лечение чрез движение”. Това, което дава обучението по тази специалност, е възможността да се прави функционален анализ и оценка на състоянието на тялото. На базата на това се поставят целите и се избират средствата за кинезитерапевтично или физикално лечение.

А моята цел е именно да работя за здравето и доброто самочувствие на пациентите си.

Гергана Евтимова

Гергана Евтимова

През 1998 г. член на моето семейство претърпя тежка травма, лечението на която впоследствие изискваше и рехабилитация. Това бе и моята първа по-близка среща с кинезитерапията, която се оказа неделима част от едно адекватно и пълноценно лечение. Тогава реших, че искам да продължа своето образование именно с тази специалност.

През 2000 г. бях приета в Русенския университет „Ангел Кънчев”, специалност „Кинезитерапия”.

По време на обучението си имах възможност да провеждам клиничните си практики, освен в медицински центрове и болница на територията на гр. Русе, но и в такива в гр. София (ВМА, МВР-болница).

След успешно завършване на 4-годишен курс на обучение с придобиване на квалификационна степен на образование бакалавър, реших да продължа обучението си, като разширя своите познания, по-тясно насочени към интереса ми за работа с деца (по-специално, такива със специфични педагогични нужди) и завърших магистърска програма към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Логопедия”.

През 2005 г. се запознах с Михаил Ненов и имах възможността да бъда част от екипа му за работа в спортно-оздравителен център като кинезитерапевт.

След това добавих към професионалните си умения и познания на кинезитерапевт и от областта на естетичната дерматология и козметика, чрез работата ми в такива центрове и клиники в София.

От март 2014г. съм част от екипа на БМД”Кинетика”, след лична покана от Михаил Ненов.

Георги Борисов

Георги Борисов

Мечтата на всяко момче е да изглежда добре. Аз не правя изключение. Затова започнах да се занимавам с джудо и фитнес още 15-годишен. Тренирайки, осъзнах, че спортът означава и здраве, освен добра физика.

Продължавам да се грижа за тялото си всеки ден и с добра храна.

През 2007г. започнах да изучавам за първи път тайните на масажа. След известен опит и работа като масажист реших, че ще се усъвършенствам още повече в тази посока. Затова завърших курс по масаж точно при професор Лейла Крайджикова. Тя беше човекът, който ме препоръча и така станах част от екипа на Михаил Ненов през 2016г.

Там продължих да се обучавам и развивам - преминах курс по Ергон терапия, както и обучение за работа с тракционно-декомпресивна платформа. Завърших и учителския факултет на Националната спортна академия „Васил Левски“ през 2019г.

Щастлив съм, че работя в БМД“Кинетика“, с екип, който ме кара да се развивам. Имам късмета да работя това, което обичам и това, в което вярвам.

Таня Даскалова

Таня Даскалова

Още помня, когато ми подариха първата енциклопедия за човешкото тяло, все едно беше вчера. Оттогава човешкият организъм не спира да ме удивява.

С израстването ми, желанието да стана кинезитерапевт, подбудено в голяма степен от личния ми живот, достигна естественото си развитие – през 2015г. започнах своето обучение в НСА „Васил Левски“, специалност кинезитерапия.

В хода на образованието, и най-вече по време на летните стажантски практики, които изкарах в санаториум в гр. Павел баня, осъзнах, че няма по-невероятно чувство на удовлетворение от благодарността на пациентите.

През годините на обучението си съм имала практически занимания в голяма част от болниците в гр. София.

Завърших своята бакалавърска степен по кинезитерапия през 2019г., като същата добавих към уменията си прилагането на миофасциална акупунктура или т.нар. Dry needling.

Винаги съм вярвала, че ключът към пълното възстановяване се крие в отдадеността на терапевта, неговите знания и модерната апаратура.

Смятам, че съм намерила най-правилното място за мен – в екипа на Михаил Ненов.

Стелиян Игнатов

Стелиян Игнатов

Приключението ми започна през далечната 2008-а година, когато за първи път се сблъсках със силовите тренировки. Целта ми беше да вляза във форма и да сваля няколко излишни килограма, но не съм и предполагал, че по-късно това ще стане моят път.

Магията на движението неусетно ме увлече и започнах да посещавам групови тренировки по все още не популярния Кросфит (CrossFit) в родния си град Плевен.

Огънят в мен започна да гори още повече, което ме провокира да чета и търся информация как да стана по-силен, бърз и издръжлив. Тогава започах работа във фитнес зала, но не се задържах за дълго време, защото животът ми беше подготвил друго.

През 2011-та година заминах за Бургас с цел да уча електроника. Бързо разбрах, обаче, че това не е моята страст. Гласът на сърцето ми ми подсказваше да се откажа. Послушах го и след известен период на лутане и себеоткриване (през 2013-та година) започнах курс по масажи в град Бургас през 2013-та година.

Тогава почувствах, че съм открил себе си отново. Усвоявах техниките с лекота и разбрах, че това е моят път. На следващата година започнах работа в голям спа център в град Равда, където усъвършенствах своите умения и се запознах с тай-масажа и шиатсу. Получавах множество благодарности, от хората на които съм помогнал и се чувствах добре.

Така през 2014-та година записах специалност „Медицинска рахабилитация и ерго-терапия“ в университета „Проф. Асен Златаров“ в град Бургас. По време на обучението си не спирах да работя като терапевт в реномирана верига спа центрове, като свободното си време организирах тренировки в Морската градина.

Ася Петрова

Ася Петрова

Когато трябваше да реша накъде да се насоча след гимназията, бях на ясно, че не искам да имам професия, свързана със седене зад компютър или бюро.

Още като ученичка дълго време се занимавах с доброволчество и чувствах удовлетворение от факта, че помагам на хората и че съм полезна. Смятах, че с нещо подобно трябва да е свързана и моята реализация занапред. Затова записах да уча висшето си образование в Националната спортна академия „Васил Левски“ със специалност „Кинезитерапия“. Тя се доближава най-много до идеята ми да съм в пряк контакт с хората, да помагам и да съм полезна.

По време на обучението ми преминах и курсове по кинезиотейпинг и акупунктура, които ми дадоха допълнителни знания и умения.

Истинско задоволство получих, когато през август 2020 година, се запознах с Михаил Ненов и се присъединих към неговия екип в БМД Кинетика. Тук работя с чудесен колектив, в прекрасна обстановка и с модерно оборудване.

Успявам да намирам баланса както между нещата, които ми доставят удоволствие, така и да комуникирам с различни хора.

Петър Герзилов

Петър Герзилов

"Когато разнообразното движение съпътства целия ни живот, то неизменно се превръща в константа за пълноценното му реализиране.”

Именно това предначерта професионалния ми път, свързан с овладяване на физически качества, необходими за ежедневния и специализирания начин на живот. Аз съм дипломиран магистър, инструктор по фитнес и спорт, дипломиран инструктор по спортни танци от НСА "Васил Левски", професионален танцьор и хореограф. Носител съм на национални и международни отличия като състезател по спортни танци. Провеждам кондиционна подготовка и възстановяване на спортисти и любители. Изградил съм система за физическа подготовка за артисти и сценични изпълнители. Завършил съм национални и международни професионални обучения по физическа подготовка и възстановяване.

В допълнение съм преминал многогодишна работа във високо специализирани спортни центрове и спортни клубове като треньор и консултант. От 2021г. станах част от екипа на Михаил Ненов и спортно-възстановителен център БМД "Кинетика", където продължавам работата си в същото направление с главна цел качествено и научно издържано възстановяване след травми и физическа подготовка..

Най-важната част за успешното развитие на човешкото тяло е способността на индивида да се вслушва в сигналите, които то му праща. Способността ни да чуваме и усещаме собственото си физическо проявление е пътят към нашата психическа устойчивост. Всичко това, комбинирано със специализирани методи за възстановяване и усъвършенстване, е правилният начин да поддържаме себе си в оптимална форма.

Радвам се, че имам възможността да споделям опита си и да развивам себе си именно тук в екипа на БМД "Кинетика", където науката, съвременните технологии, професионализма и личното отношение са гарант за качество и успех.

Боряна Ненова

Боряна Ненова

Завърших факултета по „Химия и фармация” на СУ „Свети Климент Охридски” през 2000г. специалност „Приложна химия и мениджмънт” като магистър химик . Останах да работя там по покана на лаборатория по „Физикохимична хидродинамика и термодинамика” (сега – катедра по „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ (ИХФИ) ) в продължение на 15г. и 6 месеца.

По време на работата ми в катедрата по „Инженерна химия и фармацевтично инженерство“ (ИХФИ)участвах в научни екипи на редица научно-изследователски проекти, в рамките на които разработвахме специфични експериментални техники и изследвахме нови свойства на млечни протеини, липиди и детергенти.

Организирах и оптимизирах работа с високо-технологично оборудване и иновативни материали. Провеждах научни изследвания чрез експериментално охарактеризиране на свойствата на повърхностно-активни вещества (сърфактанти, протеини), с използване на вана на Лангмюир, елипсометрия, методики за измерване на повърхностно напрежение, двумерни реологични величини и др.*

Работихме по проекти и договори с големи компании като Unilеver, Kraft, Colgate, BASF и др. и имах огромния късмет да партнирам на признати учени както от българска страна, така и от света.

Именно във факултета успях да създам и ръководя клуб по народни танци “Хорце при ФХФ” за преподаватели и студенти както от нашия факултет, така и от ФМИ, ФзФ и ИФ.

С народни танци се занимавам от 7-годишна възраст в детски ансамбъл “Росна китка”, където до 14-годишната си възраст ме изградиха като дисциплиниран, отговорен и екипен човек. После продължих в ансамбъл ”София”, последваха „Академичен фолклорен ансамбъл“ (АФА) и “Кремиковска младост”. Имах удоволствието да танцувам заедно с танцьорите, които по-късно бяха избрани от Нешка Робева и създадоха трупата “Нешанъл арт”.

Омъжена съм за Михаил Ненов от 1998г. и годините на съвместен път предопределиха да работим заедно, създавайки Спортно-възстановителен център БМД”Кинетика” в днешния си вид. С радост и удоволствие помагам за развитието на центъра ни в направление, служещо и помагащо на хората, нуждаещи се от нашите услуги, внимание и грижа.

В стремежа си да намерим най-доброто за себе си и нашите клиенти и пациенти открихме и компанията, с която работим от май 2017г. – Zinzino Nordic AB. Продуктите й са разработени и изследвани от учени, които стоят с имената си зад тях. Това е от изключително значение, тъй като за нас научната обосновка и наличните сертификати са гарант за качество.

* Съавторство в научни публикации:

  1. T. D. Gurkov, B. Nenova, E. K. Kostova, W. Gaschler, “Interfacial rheology of viscoelastic surfactant-polymer layers”, in: „Colloid and Interface Chemistry for Nanotechnology” (P. Kralchevsky, R. Miller and F. Ravera, Eds.), Chapter 15, pp. 351-367, CRC Press - Taylor & Francis, Boca Raton, FL, USA, 2014.

  2. K. G. Marinova, E. S. Basheva, B. Nenova, M. Temelska, A. Y. Mirarefi, B. Campbell, and I. B. Ivanov, „Physico-chemical Factors Controlling the Foamability and Foam Stability of Milk Proteins: Sodium Caseinate and Whey Protein Concentrates”, Food Hydrocolloids, 23 (2009) 1864 – 1876.

* Съавторство в доклади, представяни на международни конференции и симпозиуми:

  1. Workshop “Smart and Green Interfaces 2013”, in the frames of the EU COST Action MP1106, March 21-22, 2013, Academy of Sciences of the Czech Republic, Prague, Czech Republic.

  2. Rheology of interfacial layers at different density and degree of entanglement, T. D. Gurkov, R. D. Stanimirova, and B. D. Nenova, Oral presentation.
    24-th Conference of the European Colloid and Interface Society, ECIS 2010, September 5-10, 2010, Prague, Czech Republic, Workshop in the frames of the EU COST Action D43 (Colloid and Interface Chemistry for Nanotechnology).

  3. Interfacial rheology of viscoelastic gel-like layers, T. D. Gurkov, B. Nenova, E. K. Kostova, and W. Gaschler, Oral presentation # O7.5.
    Workshop of COST Action D43, “Functionalized Materials and Interfaces”, April 2-4, 2008, Technische Universität Berlin (Physikalische Chemie), Berlin, Germany.

  4. Surface rheology of structured/ entangled layers, T. D. Gurkov, E. K. Kostova, B. D. Nenova, W. Gaschler, Oral presentation.

Нашият екип е на разположение

Запишете си час на телефон:

(+359) 02 862-31-36

(не работим с НЗОК)

Свържете се с нас